Carrière verloop van 1985 tot 1990 van Uppie Bos.

Nadat alleen Tjalle Reitsma zich met de Nederlandse top kon meten, kreeg de Bolswarder loodgieter gezelschap van twee nieuwe talenten, Hielke de Graaf die in 1984 ineens doorbrak en Uppie Bos uit Langezwaag, die een Komeetachtige carrière in 1985 besloot met een derde plaats in het Nederlands Kampioenschap. Hiermee kwam er een nieuwe favoriet in de
vaderlandse grasbaantop. Niet alleen valt Uppie op door zijn sportieve manier van rijden maar vooral om zijn spectaculaire stijl,door vaak buitenom de hele meute in een bocht te passeren.

Op 18-jarige leeftijd debuteerde Uppie op een "special" baanmachine zonder remmen, die op methanol wordt gestookt in plaats van benzine. Kort daarop promoveerde hij naar de senioren B vanwege behaalde resultaten (enkel eerste klasseringen) waarin aan het eind van het seizoen
een tweede plaats genoeg was om door te stoten
naar de specialklasse senioren en internationalen.

De H-3 die hij op twintig jarige leeftijd verdiende betekende een internationaal startbewijs. Zijn debuut op Europees niveau was in Joure waar hij zich in mei 1986 via een ijzersterke vierde plaats verzekerde van een plaats in de finale om het Europees Kampioensschap die in augustus dat jaar werd verreden in Eenrum.

Op zijn eerste E.K.-finale eindigde hij op een uitstekende negende plaats,een ongekende prestatie, daarnaast eindigde hij in de stand om het Nederlands Kampioenschap op een prima derde plaats.

1987 Nederlands Kampioenschap derde plaats en het Europees Kampioenschap (verreden in Nandlstad) een zesde plaats.

1988 werd voor Uppie Bos een jaar waarin hij (na de eerste drie wedstrijden uitstekend gepresteerd te hebben)
helaas een tijd verstek moest laten gaan wegens een zware blessure na een ongeval tijdens wedstrijden in Mussel.

In verband met deze blessure moest hij dat jaar genoegen nemen met een zesde plaats in het Nederlands Kampioenschap en tevens zesde plaats in het Europees Kampioenschap.

In 1989 is een succesvol jaar.
Uppie is door zijn uitstekende prestaties de "lieveling" van het publiek geworden. 1989 kan worden aangemerkt als het jaar waarin Uppie Bos werkelijk tot de top van Europa is gaan horen. Bos krijgt dan ook steeds vaker uitnodigingen
om wedstrijden in Duitsland, België en vooral Frankrijk te rijden en waar hij zich uitstekend verweert in de zgn. open wedstrijden"waarin hij het vaak moet opnemen tegen beroepsrenners als Kent Noer, Frank Kehlenbeck, Thierry Hilaire en John Bostin.

Door de steeds groter wordende belangstelling en uitgebreide reportages van Veronica sport en het Veronica auto en motorsportprogramma "De Heilige Koe" komt het publiek in steeds grotere getale naar grasbaanwedstrijden.

In augustus 1989 werd Uppie Bos bijna "een bekende Nederlander" na een uitgebreid TV verslag van de halve E.K. finales in Uithuizen en een exclusief interview van Bob de Jong met het talent uit Langezwaag. Veronica ontdekte dat men voor spectaculaire en spannende motorsport opnamen niet beslist naar Amerika hoefde en ook de pers ging steeds meer aandacht besteden aan de, in het noorden al jarenlange, populaire grasbaansport.

Door Anne Bies
Back